Eremitkräftor är lite som folk med husvagn; de drar med sig hela huset och lämnar det bara för en nyare och bättre modell. Kräftan växer och behöver byta sitt snäckskal för att få plats med sin kropp. Hittar den något på vägen, så gör den processen kort och hoppas över efter lite inspektion.

Tyvärr är det inte alltid det finns bra snäckor att byta upp sig till. Men eremitkräftor är klyftiga varelser, de tar på sig sånt som vi slänger i havet (vilket vi inte bör göra). Plaströr, koppar och kapsyler är inga problem att stoppa ner baken i, tycker eremiterna.

Att skriva ut 3D-modeller, alltså faktiska saker att ta på, börjar bli allt mer populärt. I kombination med eremitkräftans ständiga sökande efter bättre skal kom företaget Makerbot Industries på idén att skriva ut skal till några kräftor. Efter lite initialt trevande accepterades de nya skalen och blev det senaste modet i akvariet. För en månad sedan tog Paris Shellton, en av projektets eremiter, på sig ett litet gult skal för att fira vårens ankomst.

Självklart finns skalen i olika färger. Kanske kommer du snart att se en eremit nära dig stoltsera med ett fint nytt skal i fantastiska färger. Vem vet.

Project Shellter, som projektet där skal designas och skrivs ut i 3D, går att följa via FaceBook.

Lämna en kommentar...