Index för den nordatlantiska oscillationen för vintrarna mellan 1950 och 2010. Blå (röda) staplar visar negativ (positiv) fas, vilket är tätt förbundet med kalla (milda) vintrar. Data finns att ladda ner här.

NAO, eller den Nordatlantiska oscillationen, verkar vara på allas läppar denna morgon. Detta fenomen, som är välkänt inom klimatologin, kanske nu fått en större spridning till allmänheten. Det är en artikel i Sydsvenskan som fått stor spridning i flera medier idag. Negativ NAO, som ger kallt väder under vintern hos oss, är just nu ganska stark. Enligt amerikanska vädertjänsten kan dock styrkan på oscillationen avta något under början av december. Om det är en tillfällig försvagning återstår att se, men det kommer avgöra resten av vinterns framskridande.

De senaste väderprognoserna, från både danska DMI (de bild nedan) och norska Met.no, tyder på kraftigt varmare än normal vinter. Enligt båda dessa instituts kartor, som baseras på samma grunddata, kommer Sverige få en vinter som är 1-3 grader varmare än normalt. Ingen vargavinter isåfall. Men vi skall också komma ihåg att samma institut förra året ansåg att vintern skulle bli någon grad varmare än normalt. Det var också på grund av förra vinterns felprognosticering av den brittiska vädertjänsten, MetOffice, som de slutade med säsongsprognoser – åtminstone tills de har tillit till sina modeller igen.

Vinterprognos från danska DMI för vintern 2011. Grön och gul färg motsvarar en avvikelse på ungefär 0 till 0,5 grader från normalen. Den rödaste färgen motsvarar en avvikelse på cirka 2 till 2,5 grader från normalen. Se aktuell säsongprognos hos DMI (notera att den uppdateras varje månad).

Amerikanska NOAA lyckades betydligt bättre under förra året. De förutsåg att dåvarande vintern skulle bli smällkall. Hittills i år har de varit ganska ambivalenta för Skandinaviens del, men en trend verkar ligga kvar; det kan bli kallt, åtminstone i december. Från årsskiftet divergerar resultaten en hel del. Används vädret som var tidigare under hösten som begynnelsevillkor blir även januari kall medan kylan avtar under februari. Används vädret från de senaste dagarna istället blir även januari lite mildare, förutom i den sydligaste delen av landet.

Amerikanska NOAA använder vädret från tre olika perioder som begynnelsevillkor när de kör sina modeller. På så sätt kan de kvantifiera en form av osäkerhet i sina modeller. Ovan visas tre olika körningar med tre olika begynnelsevillkor (se ovan bilden vilken period som använts) och hur december, januari och februari kan tänkas att bli. Den senaste versionen är den längst till höger. NOAAs prognos skiljer sig något från den som danskarna och norrmännen använder sig av. Notera att normalperioden i ovanstående modell avser 1981-2006 jämfört med 1961-1990 i de europeiska modellerna. Klicka på bilden för en större version.

I Sydsvenskans artikel nämns också en nypublicerad studie i JGR (Journal of Geophysical Research). Jag föll över den tidigare i veckan via studiens pressmeddelande. Den finns också här i sin helhet (för den som inte prenumererar eller vill köpa finns en PDF-version). Vi har ju tidigare sagt att varmare vintrar, vilket har varit kutym på senare tid, är ett tecken på klimatförändringar. Nu kan vi också säga att kalla vintrar är det. Det finns inte många variationer som kan ske på naturliga vägnar längre. Å andra sidan, det är i princip stört omöjligt att utpeka enskilda vintrar (eller andra säsonger) som bevis på det ena eller det andra. Långa observationsserier på många årtionden behövs för att kunna utröna och upptäcka en förskjutning. Så, frågan är, kommer vi få fler och kalla vintrar framöver eller blir de bara varmare så sakteliga. Eller händer ingenting? Kanske kommer medelvärdet ligga still om det nu blir både kallt och varmt på samma gång. Fantastiskt.

8 Comments

 1. Pingback: Ett iskallt uppvaknande | Fröjdhpunktse

 2. gubbe NOA (nej Magnus)

  Noterade vid googling på NOA följande rapport, där författarna skriver i sammanfattningen:

  “The fact that the positive departure of observed temperatures from flow‐analogues is larger for minimal than for maximal temperatures is consistent with radiative consequences of increasing greenhouse gases concentrations.
  Thus winter 2010 can be considered as an example of a cold extreme superimposed on a warming climate.”

  Krystad slutsats?

  Rapportens titel: “Winter 2010 in Europe: A cold extreme in a warming climate”

  http://www.webpages.uidaho.edu/envs501/downloads/Cattiaux%20et%20al.%202010.pdf

 3. gubbe NOA (nej Magnus)

  Glömde nämna förf.: Cattiaux et al.

 4. Krister Larsson

  @gubbeNoa; Ja, slutsaten är synnerligen krystad. Forskarna börjar väl bli oroliga över att deras superbluff ang. Global Warming ska avslöjas inom kort och att de ska bli återbetalningsskyldiga för de miljarder som har snotts från skattebetalarna.

 5. Greger

  Jag hoppas på att de har fel. Snö och vinter i all ära, men det blir så ruggigt kallt. Håller det i sig lika länge som förra året blir det jobbigt för lilla mig.

 6. ALI.K.

  Bra inlägg,inga överdrifter även om det råkar vara kallt nu,det kan vända snabbt.
  Tycker att det mest svängt med varmare och kallare i 3 veckors perioden under hela hösten sen sep-
  tember.
  Jag kommer ihåg när du skrev om Svenskmark i klimatbloggen,nu verkar det röra på sig om honom,
  fantastikt roligt detta.
  Läser mycket om Östersjön i din blogg,mycket läsvärt och intressant.
  ALI.K.

 7. Johan

  Köldperioder som håller i sig från december i mars tillhör det normala, variationerna på dessa kan vara mer eller mindre extrema, variationerna på vintern är nyckfulla och inte så lätta att förutspå. Men vintrar utan snö och köldgrader tillhör något som borde sättas i facket extremt.

  Tittar man globalt på klimatet så kan man nog också ställa sig frågan om världens klimat är ur gängorna, att Nuuk på Grönland har + 5 grader och Stockholm – 25.

  Klimatförändringar påverkar också vädret i högsta grad, vilket också har en potential att kallas extremt idag. Översvämningar och oväder är ett problem i hela världen som får vårt lilla snötäcke att kännas mindre problematiskt generellt. Lite extra tjockt Snötäcke mot områden stora som mellersta Sverige under vatten.

  Däremot tror jag att NOAA:s prognos för januari-februari kan bli verklighet vilket innebär mildare klimat i Norden.

 8. Daniel

  En köldperiod mellan december och mars brukar normalt kallas vinter. 😉
  Jag tycker inte vi kan koppla ihop kölden och snön denna vinter med klimatförändringar. Sådana samband går inte att dra idag.

Lämna en kommentar...